ZON is een ESCo. Wat is dat?

ESCo is de afkorting van Energy Service Company. Een ESCo is een bedrijf dat energie-installaties ontwikkelt, realiseert, financiert en exploiteert. Bij ZON zijn dat 100% duurzame collectieve energie-installaties, zowel voor bestaande panden als nieuwbouw.

Wat doet een ESCo?

Als ESCo ontzorgen we een gebouweigenaar door de collectieve duurzame installatie, het energiebeheer en het energiemanagement over te nemen. Hiervoor richten we een aparte bv op. We bedenken, bouwen en beheren. Dat betekent dat we alles op financieel, organisatorisch, juridisch en technisch vlak voor onze rekening nemen:

  • Ontwikkeling
  • Realisatie
  • Investering
  • Meerjarige financiële en technische exploitatie
  • Tot wel 30 jaar

Na de bouw is ZON dus eigenaar van de energie-installatie en leveren we duurzame warmte, koude en energie aan de bewoners of gebruikers van het gebouw.

ESCo Zon

Voordelen van een ESCo

Voordelen ESCo Zon

Het grote voordeel van samenwerken met een ESCo is dat de opdrachtgever, gebouweigenaar (bijvoorbeeld een woningcorporatie of gemeente) of projectontwikkelaar een duurzame energievoorziening laat verzorgen door een professionele organisatie met jarenlange ervaring. Dat betekent:

  • Beter voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen en -eisen tegen lagere kosten
  • Niet zelf investeren in verwerven van technische kennis en knowhow
  • Risicovermindering en imagoverbetering
  • Professionele invulling van milieuwetgeving en -doelstellingen
  • Minder vermogensbeslag en financieel risico, meer focus op kerntaken

Doordat we prestatieafspraken maken, is de kwaliteit voor de eindgebruiker gegarandeerd. Oftewel, door samen te werken met een ESCo bent u geheel ontzorgd op het gebied van de energievoorziening van uw vastgoed.

Aanspreekpunt voor bewoners en gebruikers

Na oplevering van een project exploiteert ZON langjarig de installatie, zowel technisch, financieel als administratief. Dit betekent dat ZON ook het aanspreekpunt is voor de bewoners. Als gebouweigenaar heeft u daar dus geen enkel omkijken naar. Via een online klantenportaal regelen we de facturatie en het klantcontact met de bewoners.

Deze online applicatie meet en verwerkt alle gegevens over het energieverbruik per bewoner en in totaliteit. De bewoners kunnen hun eigen energieverbruik (meterstanden en verbruiksmonitor) en facturen inzien. Ook kunnen zij hier persoonlijke gegevens wijzigen, zodat zaken als verhuizingen snel en efficiënt worden verwerkt. Aan de hand van dezelfde meetgegevens worden automatisch de voorschotnota’s en eindafrekeningen per huishouden opgesteld.

De meetgegevens verschaffen bovendien inzicht in de werking van het energiesysteem. Systeemprestaties worden constant gemeten en geëvalueerd, zodat storingen tijdig, zelfs preventief, worden gesignaleerd en verholpen.

Zon aanspreekpunt

Tussenvormen

Infographic Zon

Bij ZON kunt u helemaal zelf bepalen waar u ons inschakelt en wat u in eigen beheer houdt. Zo kunt u het hele traject door ons laten uitvoeren voor ons eigen risico en rekening. Maar het is ook mogelijk om ZON ontwerp en uitvoering te laten verzorgen, terwijl u de installatie in beheer houdt. Er zijn dus tal van tussenvormen om uit te kiezen. U bepaalt zelf welke fasen in het traject van ontwikkeling, realisatie en exploitatie u aan ons uitbesteedt. We vertellen u graag over de verschillende mogelijkheden en voordelen.

ESCo in de praktijk

Meerdere woningcorporaties en hun huurders profiteren al van deze slimme wijze van energievoorziening. Kijk bij onze projecten voor een overzicht.

Meer weten over onze duurzame oplossingen?

Bel 0226-450885 of mail naar info@bijzon.nl