‘Exploderende vraag warmtepompen’

Dit is de titel van een artikel in het NHD van 15 maart 2018. Ik kreeg direct een smile op mijn gezicht, maar ook een vraagteken. Waarom? We moeten van het gas af, we moeten duurzaam, gasvrij verwarmen. Liefst zo snel mogelijk.

De kop en het artikel hebben betrekking op de beurs Duurzaam Verwarmd van 21 en 22 maart aanstaande. De organisatie, Good, blikt vooruit, wetende wie de standhouders zijn, welke boodschap zij brengen. Good presenteert op de beurs het eerste Nationaal Warmtepomp Trendrapport. Conclusie uit dit rapport: ‘De verwachting is dat in 2024 net zoveel warmtepompen verkocht worden als cv-ketels’.

Ik ben blij met dit artikel, de inhoud en de conclusie uit het trendrapport. Waarom zich toch een vraagteken vormt op mijn gezicht? Lees verder en ik deel mijn gedachtenspinsels met u.

Zon van vroeger, zon van nu

We moeten van het gas af, moeten over op duurzame bronnen (zie ook mijn blog ‘Gaskraan dicht’). Groningen, eindigheid fossiele brandstoffen, Poetin, Parijs… we ontkomen er niet aan. En die bron is er, de zon.

In de documentaire van Jan Terlouw, NPO, ‘Het is zo simpel’ (maandag 13 maart) noemt Jan het ‘zon van vroeger’ en ‘zon van nu’. De zon van vroeger zorgde voor de groene groei, bomen, bladeren, opstanden, al het leven. Na jaren opslag en vertering zijn dit de fossiele brandstoffen van nu. Waarom de zon van vroeger verbranden als de zon ons dagelijks meer energie levert dan wij met zijn allen op de aarde gebruiken?

De technieken

De technologische ontwikkelingen gaan snel, we vliegen naar de maan, bellen met een klein apparaat de hele wereld over, kunnen met datzelfde apparaat het hele world wide web afstruinen. Ook de ontwikkelingen in de energie techniek gaan snel, technieken voor het gebruik van zonne-energie zijn ontwikkeld en hebben al volop hun kunnen bewezen. Wist u overigens, dat zowel wind, water als zonne-energie beschikbaar zijn doordat de zon schijnt?

Wij BijZON, gebruiken deze zon al ruim 12 jaar voor verwarming van gebouwen en tapwater. Met een rugzak vol ervaring als ontwikkelaar en exploitant van collectieve energie installaties die de zon als bron gebruiken, kunnen wij zeggen, energie uit de zon werkt!

Wij bouwen en exploiteren installaties op basis van bodembronnen, warmtepompen, zonnecollectoren en zonnepanelen. Na jarenlang uitleg geven over de WKO en warmtepomp, is het nu tijd onze ervaring te delen en een stap verder te gaan naar gasvrij. Naast de jarenlange ervaring met duurzame installaties in de collectieve woningbouw, hebben wij ook privé al jarenlang ervaring met duurzame energie. Wij zijn bijna 10 jaar gasvrij, een warmtepomp, zonnecellen en zonnecollectoren zorgen voor comfortabel, gasvrij wonen!

Gas erop!

Het klinkt misschien vreemd deze woordspeling… gas erop! Maar het is wel nodig. Wachten tot 2024 waarin net zoveel warmtepompen verkocht worden als cv-ketels? Gaat dit over de gehele gebouwde omgeving, gaat dit over de totale woningbouw, gaat dit over de nieuwbouwprojecten?

Laten we het gas erop zetten naar gasvrij verwarmen. Laten we er samen voor zorgen dat al in 2020 het evenwicht in verkoop cv en warmtepompen bereikt wordt voor de gehele markt van renovatie en nieuwbouw. Laten we de ‘zon van nu’ vanaf vandaag inzetten voor verwarmen van de nieuwbouw. De zon is er, de technieken hebben zich al bewezen, laten we nu het gas erop zetten en versnellen.

Mam, wat is een cv ketel

Even terug in de tijd. In 2014 stelde mijn toen 10 jarige zoon de vraag: “mam, wat is een cv ketel?”. Ik schreef er toen al een blog over. Nu, 4 jaar later, denk ik daaraan terug. Hoe mooi is het als de volgende generatie ook deze vraag stelt, en uit de boeken moet leren hoe ‘vroeger’ verwarmd werd??

Duurzaam verwarmd

De aanleiding van dit stuk is het artikel over de beurs Duurzaam Verwarmd. Ook ZON staat op deze beurs. U vindt ons op stand G9. Mag ik u hierbij uitnodigen op onze stand om over bovenstaande verder te praten? Ik bied u een gratis toegangsticket. Ga hiervoor naar: Ticket claimen. Alvast een afspraak maken met onze ontwikkelaars? Belt u dan met ons kantoor op 0226-450 885.

 

ZON

José Braakman
www.bijZON.nl

 

Gebruikte bronnen:

  • Artikel NHD donderdag 15 maart ‘Exploderende vraag naar warmtepompen’
  • NPO, Jan Terlouw, ‘Het is zo simpel