Gaswinning Groningen stopt. Dit zijn gasvrije alternatieven.

Vorige week stond ZON op de eerste editie van de beurs Duurzaam Verwarmd, onderdeel van Solar Solutions. Tussen de aanbieders van (hybride)ketels, palletkachels en warmtepompen, waren wij de vreemde eend in de bijt: we kwamen geen spullen slijten. Wij stonden er met een missie: uitleggen hoe wij duurzame dromen omzetten in duurzame acties. Als het aan ons ligt wordt de gebouwde omgeving straks gasvrij verwarmd via collectieve, gebouwgebonden oplossingen.

Bezoekersaantallen verdubbeld: Duurzame warmte is hot

Wij gingen tevreden naar huis: we hebben veel inspirerende gesprekken gevoerd met bezoekers die zochten naar oplossingen voor hun warmtevraagstuk, hebben met hen mee kunnen denken en mochten een mooie prijs mee naar huis nemen.

De eerste editie van Duurzaam Verwarmd was in de ogen van de organisatie een groot succes. Het totaal aantal bezoekers is verdubbeld ten opzichte van vorige jaar, toen alleen Solar Solutions plaatsvond. Er is duidelijk veel belangstelling én vraag naar mogelijkheden voor gasvrij verwarmen. Ook in de media is deze week veel te doen over ‘gasvrij’. De Volkskrant opende woensdag met ‘Dit is uw nieuwe CV ketel’, maar ook op nu.nl werd bericht over de coalitie van verschillende partijen die zich hard maken voor het uitfaseren van de klassieke cv-ketel en als klap op de vuurpijl kwam donderdagmiddag het nieuws: de gaswinning in Groningen stopt.

Nu gaat het gebeuren: Gaswinning in Groningen stopt

Het kabinet stelt de veiligheid van de Groningers voorop. In 2022 wordt er per jaar nog maar maximaal 12 miljard kubieke meter gas gewonnen uit de Groningse gasvelden (momenteel nog 21,6 miljard kuub per jaar). In 2030 moet de gaswinning in ons land helemaal over zijn. Een doelstelling waar wij helemaal achter staan.

De Telegraaf vroeg haar lezers eerder deze week of de energietransitie wat hen betreft niet te snel gaat. Scepsis die ook wij af en toe horen. De stelling is vaak ‘je kunt beter wachten tot de techniek beter en goedkoper is’. Onze vraag aan jullie: welke smartphonefabrikant maakt zijn nieuwe model goedkoper dan het oude model? Vergelijk bijvoorbeeld de prijzen van IPhones door de jaren heen.

We hoeven niet te wachten op ‘verbeterde techniek’. De techniek is al ver genoeg om hele grote stappen te zetten. Kijk maar eens naar Sculpturen in Breda of Overkamppark in Dordrecht.

Wat zijn de alternatieven voor gas? Hoe kunnen we gasvrij verwarmen?

Er zijn veel alternatieven te koop. Hieronder een kleine greep uit de opties. Weet u niet welke bij uw gebouw past? Vraag vrijblijvend advies.

 1. Hybride ketels
  Een gasgestookte ketel in combinatie met een warmtepomp. In onze optiek zonde, je hebt helemaal geen gas nodig om je huis te verwarmen.
 2. Warmtepompen
  Er wordt een basisniveau aan energie uit de bodem of uit de lucht gehaald en met behulp van elektriciteit wordt water verwarmd tot de juiste temperatuur. Vereniging Eigen Huis vreest dat Nederlandse straten ‘vervuild’ raken met het gebrom van warmtepompen en krijgt onder meer in het AD een podium. Hun angst is ongegrond als er gekozen wordt voor een collectieve warmtepomp in een centrale technische ruimte.
 3. Warmtenetten en stadverwarming
  Via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen worden huizen en appartementencomplexen verwarmd met (rest)warmte van bijvoorbeeld industrie, elektriciteitscentrales of afvalverbrandingsinstallaties. Regelmatig wordt er met aardgas of biomassa bijgestookt om aan de vraag te kunnen voldoen.
 4. Pelletkachel
  Nieuwste generatie houtkachels. De brandstof zijn pellets, brokjes samengeperste snippers en zaagsel. Als de vraag naar pelletkachels toeneemt, stijgt ook de vraag naar hout(resten).

Wilt u advies?

Voor veel partijen is ‘gasvrij’ nieuw en misschien zelfs eng. Voor ons niet. Wij bedenken en bouwen al sinds 2006 collectieve duurzame warmteoplossingen. Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn?