ZON

Week Zonder Vlees

Een week zonder vlees, wat gaan we doen?

Dit jaar wordt voor de eerste keer de Nationale Week Zonder Vlees georganiseerd. Een oproep van Isabel Boerdam (bekend van foodblog en boek ‘De hippe Vegetariër’) aan heel Nederland om in de week van 5 maart geen vlees te eten. Het eten van vlees stimuleert een vervuilende industrie: het kost tonnen met schoon water, bakken met energie en in het proces komen enorme hoeveelheden CO2 vrij.

 Waarom een Week zonder Vlees?

Het kan maar beter duidelijk zijn: de vleesindustrie sloopt onze planeet. Geen fictie, geen fabel, maar keiharde realiteit. Vlees eten is slecht voor het milieu, de gezondheid en het dierenwelzijn. Verschillende onderzoeken van prominente wetenschappers laten zien dat er iets moet veranderen. In de veel bekeken documentaires ‘Cowspiracy’ en ‘Forks over Knifes’ komen alle argumenten aan bod. Zelfs School TV legt in anderhalve minuut uit waarom het beter is om vlees te laten staan.

Nog een reden om mee te doen: Vlees laten staan is redelijk gemakkelijk. Er zijn voldoende lekkere alternatieven. Vis is geen geschikt alternatief! De visindustrie is ook niet duurzaam. Alle voedingsstoffen die we als mensen nodig hebben, kunnen we uit planten (of insecten) halen.

Wat besparen we door geen vlees te eten?

Isabel en haar team hebben uitgerekend wat we kunnen besparen als we een week geen vlees eten. Hun rekensom illustreert de impact van het verminderen van de vleesconsumptie.

De besparing van 1 volwassene, na 1 week geen vlees eten:

  • 203 dagen douchewater
  • 111 km auto rijden
  • Blijere dieren
  • 180 gram CO2 uitstoot
    (het kost een boom 7 maanden om dit te neutraliseren)

 Waarom doet ZON mee?

Wij zetten ons in voor een duurzaam Nederland. Waar we zelf iedere dag bezig zijn met het duurzaam opwekken van energie voor het verwarmen (en koelen) van gebouwen, steunen we ook graag initiatieven van anderen als we denken dat die het verschil kunnen maken. We trekken graag een warme trui aan, maar zijn ook zeker bereid het menu van de kantine aan te passen!